Benvinguts al bloc de l'Associació

web de l'Associació: http://www.girona1809.cat/
e-mail de l'Associació: girona1809@gmail.com
facebook: https://www.facebook.com/girona1809
twitter: @RegimentUltonia

diumenge, 10 de juliol del 2011

L'Escaramussa de Vila Roja i els Àngels

Compromesos amb la divulgació històrica dels Setges de Girona i amb el teixit social de la ciutat i els seus barris, l’Associació va participar el dissabte nou de juliol i dins els actes de celebració de la festa major de Vila Roja d’Onyar, en la rememoració d’uns dels episodis més enginyosos que dugueren a terme els assetjats durant els fets d’armes del 1809.
El mes de setembre de 1809 el General García Conde comandant un contingent de 4.000 homes, aconseguí entrar a la ciutat assetjada a través de Santa Eugènia 1.500 mules carregades de queviures amb la finalitat de poder alimentar els famolencs defensors, aquesta gesta fou possible gràcies a la maniobra de distracció realitzada a la zona de Vila Roja i els Àngels per grups de somatents comandats per Clarós, Rovira i Llauder.
Després d’una breu introducció històrica per contextualitzar l’acte, vam presentar als veïns de Vila Roja les diverses unitats que defensaven la ciutat: I Terç de Miquelets, Regiment Ultònia, Heroïnes de Santa Bàrbara i frares de la Croada Gironina.
Les salves en record dels defensors, els tocs de tambor perfectament executats pel Sr. René (un francès infiltrat) i el sermó del frare van arrencar els aplaudiments del veïns que s’havien aplegat per seguir l’acte. Un cop finalitzat vam fer una canya amb els veïns i posteriorment els recreadors vam anar a sopar plegats arrodonint una tarda vespre amb regust napoleònic.

Aquest acte juntament amb el que es va organitzar l’any passat pels veïns de le Pedreres fan pal·lès el nostre compromís amb la ciutat.
Finalment deixem un recull d’imatges de la jornada d’ahir.





2 comentaris:

  1. hola amics, divendres va tindre lloc un incendi forestal a la zona de la font de la polvora, un incendi força virulent per la forta pendent que tenia i que es va poguer apagar passades unes hores.
    A la part alta, a la zona on hi havia el fort dels caputxins i "gracies" al foc forestal han sortit les ruines i parts del baluard,fosars, entrada dels tunels a les entranyes de la muntanya etc,
    Hem vaig quedar tota la nit fent guardia per que no es revifés l'incendi i de passada no aparagues cap frances....

    ResponElimina
  2. Ostres Albert que interessant! A veure si s'hi pot anar a fer una ullada.

    Merci i Salut!
    (Si veus que surt algun francès torneu a tapar l'entrada!)

    ResponElimina