Benvinguts al bloc de l'Associació

web de l'Associació: http://www.girona1809.cat/
e-mail de l'Associació: girona1809@gmail.com
facebook: https://www.facebook.com/girona1809
twitter: @RegimentUltonia

divendres, 30 de setembre del 2011

Diumenge 13 de novembre, jornada d'instrucció, dinar de germanor i presentació del projecte: Regiment de les Reials Guàrdies Catalanes (1706-1713) que posterioment serà el Regiment Nostra Senyora del Roser (1713-1714)

Benvolguts socis,

Ens plau informar-vos que hem convocat pel diumenge 13 de novembre un jornada d’instrucció i  lleure dels socis. El “planing” consistirà en  trobar-nos a mig matí per practicar instrucció i assajar diversos aspectes en els que cal millorar.

Havent dut a terme la sessió d’instrucció anirem a dinar plegats i aprofitarem la sobretaula per presentar oficialment el projecte en el que hem estat treballant el darrer any, aquest projecte neix d’un compromís que va assumir la Junta en la darrera Assamblea General i de  la petició de diversos socis que ens havien demandat la creació d’un regiment del S.XVIII.

Hem estat valorant les diverses possibilitats que teníem damunt la taula i el grup que recrearem serà el Regiment de les Reials Guàrdies Catalanes (1706-1713), atesa la gran vistositat dels uniformes (grocs), l’espectacularitat de les seves banderes i el fet que es tractés d’una unitat austriacista a ultrança de la que fins i tot un cop dissolta el 1713 la majoria d’efectius es van quedar al setge de Barcelona del 1714 al Regiment Nostra Senyora del Roser (1713-1714), la qual cosa ens permet cobrir amb una sola uniformitat (canviant només la bandera) tota la Guerra de Successió.

DONEC PERFICIAM!

4 comentaris:

  1. Felicitats per aquest bloc, i molt de coratge pel projecte de recreació que penseu portar endavant també!

    En relació al regiment que voleu recrear, hi ha certa confusió respecte als detalls concrets d'uniforme i banderes. M'explico:

    - Pel que fa a l'uniforme, sabem que el Nª Sª del Roser (1713-1714) lluïen gires vermelles sobre l'uniforme groc. Però no és clar si el seu antecessor, les Reials Guàrdies Catalanes (1705-1713), ja lluïa aquestes mateixes decoracions. Tal com explico en aquest article (royal-catalan-guards-1705-1713.html), se sap que el 1706 els anglesos van pagar-los uns uniformes grocs amb gira blava. Jo suposo que les gires vermelles són posteriors, potser del 1710, quan el regiment va participar en la campanya que aconduiria a la 2ª ocupació de Madrid. Suposo que seria prudent consultar el Dr. Hernàndez o en Francesc Riart sobre el tema.

    I pel que fa a la bandera Regimental, hi tinc un altre article (royal-catalan-guards-flags-2.html) que reprodueix el text de F. de Castellví descrivint-la. D'allò que no se'n té idea, però, és de quins colors devia ser aquesta bandera. Aquí em temo que haureu d'especular. Una possibilitat seria que fos blanca, com la bandera Coronela, i l'altra que combinés els colors del regiment, groc i vermell. Al meu bloc de soldadets en mostro una d'aquestes especulacions (però no és res més que una especulació, eh? reials-guardies-catalanes.html).

    Pel que fa a la bandera Coronela, cal suposar que seria la reglamentada a les Ordenances de 1706 de Carles III d'Habsburg (o sia, de disseny gairebé idèntic a la regimental, però blanca).

    Esteu en contacte amb la gent de Miquelets de Catalunya, que recreen el regiment de la Diputació General?

    M'encantaria assistir a un eventual acte de presentació vostra en societat... ;)

    ResponElimina
  2. Hola! Moltíssimes gràcies per la teva aportació, a l'associació tenim un petit consell d'experts que estan treballant a fons el tema de documentació per recrear el regiment amb el major rigor possible, malgrat tot en els aspectes que hi hagi llacunes personalment sempre m'agrada l'opció visualment més espectacular.
    D'altra banda en el tema de miniaturisme a Girona hi ha l'associació el Baluard i Art Girona amb una llarguíssima tradició a la ciutat i que ara per Sant Narcís estan fent l'exposició anual del soldat de plom, són els que m'estant donant els consells per poder començar a fer els regiments en 28 mm, malauradament amb prou feina puc dedicar-hi una hora seguida.
    Fins aviat!
    Jordi-president-

    ResponElimina
  3. Jordi,

    Gràcies pel comentari. Per raons més que evidents, m'encantaria conèixer els resultats del vostre consell d'experts, doncs segur que hi ha multitud de coses encara per descobrir!!

    ...i aquesta exposició anual, quan la feu? Hi ha una web que ho expliqui?

    ResponElimina
  4. Bona tarda,
    L'Exposició de soldadets es celebra a l'Església de Sant Lluc - Castrum dels Manaies de Girona (al costat de la Catedral) del 21 d'octubre al 6 de novembre. L'horari de 10h a 13h i de 16h a 19h.
    Aquest any va dedicada a la Croada Gironina, a l'exposició es pot veure un estudi molt interessant que ha fet el consoci de l'associació Girona 1809 i de 'el Baluard' Jordi Pericot, on hi surten els noms de tots els gironins que varen ser allistats a les files d'aquest regiment i una foto dels supervivents del mateix que encara eren vius al 1867.

    Atentament,

    Joan Masferrer

    ResponElimina