Benvinguts al bloc de l'Associació

web de l'Associació: http://www.girona1809.cat/
e-mail de l'Associació: girona1809@gmail.com
facebook: https://www.facebook.com/girona1809
twitter: @RegimentUltonia

dimarts, 1 de maig del 2012

Crònica "Sitios de Astorga", 27, 28 i 29 d'abril.

Els dies 27, 28 i 29 d'abril de 2012 una nodrida representació de l'Associació ha participat al 200 aniversari de la batalla de Valdeviejas i del setge de la ciutat lleonesa d'Astorga, que l'any 1812 va ser alliberada de l'ocupació francesa. Ha estat una de les recreacions més importants d'Europa en aquest any 2012 i hi han participar vora 500 de recreadors procedents de 9 països, entre infanteria, artilleria i cavalleria.

El divendres 27 cap a les 5 de la tarda una avançada del grup va arribar al campament, on es van muntar les tendes i pavelló d'intendència on van fer vida els socis durant el llarg cap de setmana. Es van poder saludar els vells amics recreadors i es va dur a terme el primer sopar de campanya, seguit d'una animada sobretaula, regada amb un vi d'Oporto que el capità va oferir a la tropa i visitants.

El dissabte, després d'un opípar esmorzar, es van revisar les armes i fer els cartutxos i després van tenir lloc algunes activitats d'instrucció. Després, una acolorida desfilada va conduir els recreadors cap al camp de batalla de Valdeviejas, prop d'Astorga, on els veïns van obsequiar els participants amb un deliciós guisat de cigrons amb bacallà típic de la regió. Després de preparar la batalla amb els estats majors dels dos exèrcits, malauradament, una pedregada de gran violència amb tempesta elèctrica -fet que feia molt perillós tenir els ferros a camp obert- va obligar a aturar la recreació. Formacions dels dos exèrcits, amb una valentia gairebé temerària, van sostenir la formació fins que els generals respectius ordenaren la retirada. Un cop al campament, on les tendes de l'Associació havien resistit perfectament les inclemències del temps, va ser l'hora d'assecar la roba a la foguera i degustar un excel·lent sofregit de verdures amb morcilla i costelló. Després de sopar, la foguera de l'Associació va ser el centre de la diversió del campament fins entrada la matinada, tot congregant recreadors aragonesos, madrilenys, valencians, polonesos, belgues i d'altres indrets que van voler compartir calor, riallades i uns gots de saborós cremat preparat pel caporal furriel al costat de la gent de l'Ultònia.

L'endemà, després d'una nit freda i gebrada, el Regiment va formar de nou per desfilar fins a l'altra banda de la ciutat i iniciar la recreació del setge i captura d'Astorga, que afortunadament el temps no va impedir. L'Ultònia va formar el centre d'un ampli batalló integrat també per soldats procedents de Madrid, Jaén, Bailén i Móstoles, i que va tenir un paper destacat en els episodis de lluita pels carrers de la ciutat. Finalment, després de la capitulació francesa i dels actes institucionals, els socis van degustar un exquisit guisat de llenties i, desmuntat el campament, van emprendre el retorn a casa, que es va produir afortunadament sense incidències.

Cal destacar la implicació i esforç del soci Pere Montalbán, nomenat caporal furriel al mateix campament, que s'encarregà d'organitzar i cuinar tots els àpats amb l'ajut de l'amic Adolfo. Un i altre van ser mereixedors de l'agraïment d'oficialitat i tropa pel seu bon humor i entusiasme i també pels seus excel·lents plats, que van ser l'admiració tant dels recreadors com dels visitants del campament. També cal agrair l'esforç i l'acolliment dels organitzadors l'Associació Voluntarios de León, que van fer una feina excel·lent malgrat les inclemències del temps.

L'assistència a la recreació d'Astorga ha representat un punt d'inflexió en la vida de l'Associació perquè ha estat la primera experiència col·lectiva de vida en campament, una possibilitat de recrear no només les batalles sinó la vida quotidiana dels exèrcits de l'època napoleònica. La contribució de l'Associació en l'activitat, tant a nivell de campament com de batalla, ha estat reconeguda pels altres grups i contribueix a posicionar-nos en el marc de la recreació napoleònica estatal i europea. L'activitat, a més, ha enriquit tots els socis assistents amb noves experiències i l'enfortiment de velles i noves amistats, i és un pas més en el camí de cohesió, millora i recerca de l'excel·lència en la recreació que la nostra Associació es proposa. Que en puguem viure moltes més!

Fotografies cortesia de la sòcia Fina Dilmé:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3842574393787.160112.1560921123&type=1&__att=iframe

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada